در روز جهانی بک‌آپ چگونه از اطلاعات خود پشتیبان بگیریم؟

نوشته آرش زاد 12 فروردين 1390

روز جهانی بک‌آپ (امروز) ایده‌ای است که به تازگی توسط گروه کوچکی از تیم Reddit ابداع شده است. در واقع نام‌گذاری و وجود این روز باعث می‌شود تا بیش از پیش به اهمیت پشتیبان‌گیری از اطلاعات خود پی ببرید و همواره به‌خاطر داشته باشید که باید از آن‌چه در اختیار دارید، نسخه دیگری را نیز برای روزهای مبادا در اختیار داشته باشید.

world-backup-day-2011.jpg

در واقع ایجاد بک‌آپ یا پشتیبان‌گیری از اطلاعات به معنای نگهداری فایل‌های خود در چند جای مختلف است تا چنان‌چه برای مجموعه اصلی مشکلی پیش آمد (مثلا لپ‌تاپ خود را در جایی جا گذاشتید یا تلفن همراه خود را گم کردید)، بتوانید از فایل‌های جایگزین بدون هیچ دردسری استفاده کنید.

پشتیبان گرفتن از اطلاعات، بسیار ساده‌تر از آن چیزی است که تصور می‌کنید. به‌طور مثال، اگر مشغول نوشتن مقاله مهمی هستید، می‌توانید یک نسخه از آن را برای دوست صمیمی خود و یا حتی خودتان ایمیل کنید. فقط مطمئن باشید که از سرویس معتبر و رایگانی (مانند جی‌میل یا هات‌میل) برای ارسال ایمیل استفاده می‌کنید. این مورد برای فایل‌های تصویر و یا موسیقی نیز صدق می‌کند. با انجام این کار، نسخه‌ای از فایل مورد نظر را برای دوست خود فرستاده‌اید و در صورت بروز مشکل برای فایل اصلی، می‌توانید به جایگزین آن دسترسی داشته باشید یا حتی آن‌را در پوشه ایمیل‌های ارسالی خود بیابید.

بدیهی است که از طریق این ترفند صرفا می‌توانید اطلاعاتی با حجم محدود را (آن هم به‌طور دستی) ذخیره کنید و در صورت وجود فایل‌های متعددی با حجم بزرگ‌تر باید به فکر راه حل هوشمندانه‌تری باشید. این‌جاست که به یک برنامه پشتیبان نیاز پیدا می‌کنید!

۱. پشتیبان‌گیری آنلاین

این مدل کاملا شبیه به مثال ارسال فایل‌ها به ایمیل است. در واقع شما به کمک یک سرویس آنلاین با فضای مشخص می‌توانید به فایل‌های خود از طریق اینترنت دسترسی داشته باشید. این سرویس‌ها اصولا معروف به سرویس‌های ابری هستند. اما اشتباه نکنید، اطلاعات شما به آسمان فرستاده نمی‌شوند! در این روش فایل‌های شما در یک یا چند سرور مختلف در نقاط مختلف جهان ذخیره می‌شوند. سرویس‌های بسیار زیادی را می‌توان در این زمینه نام برد که مشهورترین آن‌ها Amazon S3، McAfee، Mozy و Comcast هستند.

بسیاری از سرویس‌های مختلف پشتیبان گیری آنلاین، فضای محدودی را به طور رایگان و بدون پرداخت هزینه در اختیار کاربران‌شان قرار می‌دهند. به‌طور مثال شما می‌توانید از سرویس Dropbox برای این کار بهره ببرید. اما باید به‌خاطر داشته باشید که برای پشتیبان‌گیری آنلاین از اطلاعات‌تان، نیاز به یک اینترنت پرسرعت دارید که سرعت انتقال داده مناسبی داشته باشد. موردی که متاسفانه کم‌تر کاربری در ایران از آن بهره‌مند است.

۲. پشتیبان‌گیری مکانی

این بدان معناست که اطلاعات خود را بر روی دستگاه‌هایی نظیر هاردهای اکسترنال و یا حافظه‌های USB ذخیره‌سازی نمایید. بهترین نکته در مورد این دستگاه‌ها این است که به تدریج بر حجم فضای آن‌ها افزوده می‌شود، اندازه آن‌ها کوچک‌تر و قیمت‌شان ارزان‌تر می‌گردد.

از معروف‌ترین نمونه هاردهای اکسترنال نیز می‌توان به سی‌گیت، این مدل وسترن و یا این نمونه Clickfree اشاره کرد. اغلب این درایوها نیز به همراه برنامه‌های مخصوص تهیه نسخه پشتیبان عرضه می‌شوند اما شما می‌توانید از برنامه‌های داخلی موجود در سیستم‌عامل خود نیز برای این کار استفاده نمایید. ویندوز دارای برنامه Backup and Restore است و سیستم‌عامل مک نیز Time Machine معروف خود را دارد. علاوه بر این‌ها، از برنامه‌های جانبی تهیه بک‌آپ نیز می‌توانید بهره ببرید.

مزیت بک‌آپ‌های مکانی، سرعت زیاد و قابلیت ذخیره‌سازی بالای آن‌ها است. اما قطعا محدودیت‌هایی نیز در آن‌ها وجود دارد. از طریق این روش شما همزمان می‌توانید از یک سیستم پشتیبان بگیرید و اگر دارای سیستم‌های متعددی هستید، شاید پشتیبان‌گیری تحت شبکه، روش مناسبی برای شما باشد.

۳. پشتیبان‌گیری شبکه

در این روش، یکی از کامپیوترهای شبکه را به عنوان بک‌آپ برای دیگر کامپیوترهای موجود در آن شبکه در نظر می‌گیرید. استفاده از سرور NAS بهترین شیوه ممکن برای انجام این کار است. پشتیبان‌گیری، یکی از ویژگی‌های اصلی هر سرور NAS است. شما حتی از این طریق می‌توانید اطلاعات را به صورت مستقیم بر روی خود سرور ذخیره کرده و از کامپیوتر خود به آن‌ها دسترسی داشته باشید.

از بهترین نمونه‌های سرورهای NAS می‌توان به Synology DS410، DS411slim، Netgear ReadyNAS Ultra 4 و Seagate BlackArmor 440 اشاره کرد.

۴. بهترین شیوه

با توجه به تمام گزینه‌های بالا، بهترین شیوه، استفاده از همه روش‌ها در شرایط ممکن و انجام مداوم آن‌ها است. به عنوان مثال اگر یک سرور NAS دارید، شاید بهتر باشد اطلاعات ضروری خود را بر روی یک هارد خارجی ضد ضربه یا یک سرویس آنلاین و یا روی هر دوی آن‌ها ذخیره نمایید. برای این منظور، اکثر سرورهای NAS دارای گزینه‌هایی برای انتقال خودکار بخشی از اطلاعات خود بر روی سرویس‌های ابری هستند. همچنین همه آن‌ها دارای درگاه‌های USB به منظور اتصال دستگاه‌های ذخیره‌سازی و پشتیبان‌گیری می‌باشند.

اگر دارای تلفن همراهی نظیر گوشی‌های هوشمند هستید، همواره آن‌را به‌طور مداوم با کامپیوتر خود sync (همگام‌سازی) کنید. به یاد داشته باشید که روز جهانی بک‌آپ، تنها یک یادآوری برای اعمال پشتیبان گیری از اطلاعات شماست و شما باید این کار را همیشه تکرار نمایید. نمونه‌های یاد شده در این مطلب، صرفا چند مورد از روش‌های مختلف موجود برای پشتیبان‌گیری از فایل‌های شما است.

اطلاعات مهم شما، ممکن است نقش زندگی شما را بازی کنند؛ هرگز از آن‌ها غافل نشوید! با اشتراک این مطلب می‌توانید این روز را با دوستان خود سهیم شوید. ضمنا اگر شما نیز شیوه‌هایی را برای پشتیبان‌گیری از طالاعات سراغ دارید، آن‌را همین‌جا با وبلاگینا در میان بگذارید.