بررسی یک پرونده: آیا اینتل قصد خرید انویدیا را دارد؟

نوشته فروغ بیداری 27 آذر 1391

اینتل در جست‌وجوی یافتن مدیر اجرایی جدید است و جالب اینجاست که بر اساس شایعات منتشر شده می‌خواهد این فرد را از بیرون از شرکت انتخاب کند. در این میان نام «سانجای جاه» – مدیر سابق موتورولا – به گوش می‌رسد که گویا قرار است جانشین مدیر فعلی اینتل – پاول اوتِلینی – بشود. اوتلینی در ماه می سال ۲۰۱۳ بازنشسته خواهد شد. اما وب‌سایت BSN در این میان زمزمه‌های جدید و شایعات متفاوتی را بر سر زبان‌ها انداخته است.

Intel CEO Paul Otellini

بر اساس گفته‌های این وب‌سایت، اینتل قصد خرید شرکت NVIDIA را دارد. به این ترتیب، «جن سان هانگ» – مدیر عامل انویدیا – مدیر جدید اینتل خواهد شد. ما واقعا کنجکاو هستیم ببینیم آیا این اتفاق رخ می‌دهد یا نه! البته باید بدانید که این شایعه هیچ پایه و اساس درستی ندارد اما بد نیست کمی در مورد آن حرف بزنیم و ببینیم مزایا و معایب چنین اتفاقی چه خواهد بود.

مورد مشابه: خرید ATI توسط شرکت AMD

در اینجا نمونه مشابه را مثال می‌زنیم: در سال ۲۰۰۶ بود که شرکت AMD، ATI را خریداری کرد. این دو شرکت به خوبی با هم ادغام شده‌اند و همچنان نیز این همکاری ادامه دارد. اما چیزی که باید یادآوری کرد این است که این ادغام منجر به تولید محصول خاصی نشده است که باعث شود اینتل و انویدیا نیز چنین ریسکی بکنند.

شاید بسیاری از مردم ندانند، اما ریسک خرید شرکت بزرگی همچون NVIDIA این است که دارایی و حتی احتمالا پتنت‌های این شرکت ربطی به تعداد کارمندان اصلی آن ندارد. اگر اینتل می‌خواهد انویدیا را بخرد، باید بداند که این همکاری چندان دوام نمی‌آورد زیرا آن‌ها فرهنگ ادغام شده جدید را دوست نخواهند داشت. این یک نوع سرمایه‌گذاری پرخطر است.

شرکت NVIDIA با داشتن سهم بازار ۸ میلیارد دلاری و بازار فروش عالی، بدون شک لقمه‌ای بزرگ‌تر از دهان اینتل است.

آیا انویدیا به اینتل کمک می‌کند در عرصه اسمارت‌فون‌ها نیز خوب ظاهر شود؟

بسیاری از مردم امیدوارند که خریداری NVIDIA توسط اینتل، این شرکت را بیشتر به سوی بازار موبایل سوق دهد. دیدن نتیجه چنین ادغامی از نظر فنی جالب به نظر می‌رسد اما در حوزه موبایل، انویدیا باید در چالشی که به مراتب دشوارتر از ساختن یک تراشه است، پیروز شود.

jen-hsun-huang-keynote-gtc-2012.jpg

اپل و سامسونگ به طور مشترک حدود ۵۰ درصد بازار گوشی‌های هوشمند را در دست خود دارند و این شرکت‌ها هر کدام چیپ‌های اختصاصی خود را تولید و استفاده می‌کنند. کاملا واضح است شرکتی که گوشی موبایل تولید می‌کند، خودش هم تصمیم می‌گیرد که از چه تراشه‌ای برای محصولش استفاده کند.

بعلاوه، کوالکام نیز با تولید هم‌زمان پردازنده، پردازنده گرافیکی و مودم‌ سهم بزرگی از بازار را در دست دارد. در نتیجه دیگران نمی‌توانند به راحتی با آن رقابت کنند. برای داشتن سهم قابل توجهی از این بازار، اینتل و انویدیا باید تراشه‌ای تولید کنند که شرکت‌های رقیب همچون اپل و سامسونگ از استفاده از تراشه‌های تولیدی خود دست بکشند و به محصولات این دو شرکت ادغام شده روی بیاورند.

LTE: باید بدانید که NVIDIA شرکت Icera – شرکتی که مودم‌های قابل برنامه‌ریزی تولید می‌کند – را خریداری کرده است. ایده کاری آن‌ها ساده است: به جای تولید طرح‌های مختلف مودم، هر کدام از مودم‌ها را برای چند بخش‌مختلف می‌سازند. به این ترتیب، مودم قابل برنامه‌ریزی قابلیت به‌روز و جور شدن با موقعیت‌ها و پروتکل‌های بیشتری را دارد. شاید این ایده به ظاهر جالب باشد اما مشکلاتی در راه اجرای آن وجود دارد. این استراتژی برای NVIDIA بسیار جالب توجه است زیرا به کمپانی اجازه می‌دهد، پوشش جهانی LTE بیشتری را با کمترین نیروی انسانی انجام دهد.

پردازنده گرافیکی

موضوع دیگری که این شایعه را اثبات می‌کند، این است که پردازنده‌های گرافیکی در بحث سوپر کامپیوترها بسیار اهمیت دارند (در حال حاضر، Titan که سریع‌ترین سوپر کامپیوتر دنیاست در اختیار انویدیا است) و در حال حاضر نیز در حال قدم برداشتن به سوی بازار محاسبات ابری هستند. در بازار فعلی، پردازنده‌های گرافیکی، تنها تراشه‌های محاسباتی بسیار فشرده هستند که به صورت تجاری موجودند. چرا؟ زیرا آن‌ها اپلیکیشن‌های تجاری همچون گرافیک، CAD و بازی‌ها را به وجود آورده‌اند.

Titan

گرافیک چیزی است که ساخت ده‌ها میلیون از این تراشه‌ها را ممکن می‌سازد و از  پول آن سود می‌برد. از این رو، پردازنده‌های گرافیکی را می‌توان در بحث‌های عمومی کامپیوتر نیز بسط داد. بدون ساخت یک پردازنده گرافیکی خوب نمی‌توان انتظار یک تراشه کارآمد با قیمت مناسب را داشت. اگر این شایعات صحت داشته باشند، گرافیک در واقع بهترین دلیل برای به دست آوردن انویدیا است و این فرضیه که شاید روزی اینتل پردازنده گرافیکی داخلی HD4000 خود را با انواع جی‌فورس جایگزین کند، چیزی است که بیشتر کاربران به آن فکر می‌کنند.

نتیجه گیری

در انتها باید گفت که احتمال صحت هر دو سناریو یعنی خریده یا نخریده شدن انویدیا توسط اینتل وجود دارد.  اما بدون دانستن روابط شخصی بین افرادی که درگیر این مساله هستند، حدس زدن دقیق در مورد این احتمال، تقریبا غیر ممکن است. افراد متعددی در جریان این ادغام وجود دارند و به نظر می‌رسد این کار چندان برای هیئت مدیره اینتل کار ساده‌ای نیست. از این رو، خریده شدن انویدیا توسط اینتل کمی دور از ذهن به نظر می رسد. اما اگر این اتفاق هم بیفتد بیشتر در رابطه با گرافیک و محاسبات کامپیوتری است و در حوزه موبایل نخواهد بود. شما چطور فکر می‌کنید؟