گوگل از عملکرد NSA خشمگین است

نوشته آرش زاد 14 آبان 1392

اریک اشمیت مدیر اجرایی گوگل برای خشمگین بودن خود دلیل دارد. هفته گذشته واشنگتن پست گزارش داد آژانس امنیت ملی آمریکا (NSA) سرورهای گوگل و یاهو را بدون اطلاع دادن به این دو غول اینترنتی مورد بررسی قرار داده است. اشمیت ناامیدی خود را در مصاحبه‌ای با وال استریت ژورنال بیان نمود.

NSA

طبق گفته‌های اریک اشمیت، این تجسس که به تازگی افشا شده “تنها یک بررسی سطحی نبوده است.”

او می‌گوید: ” اگر این موضوع صحت داشته باشد، این که آژانس امنیت ملی در مراکز داده گوگل جستجو می‌کرده، بسیار خشم‌آور است. اقداماتی که این سازمان مایل بوده بدون قضاوت منصفانه انجام دهد، تا ماموریتش را دنبال کرده و به حریم خصوصی افراد وارد شود درست نیست. این اصلا درست نیست… کاملا ممکن است که چیزهای بیشتری هم آشکار شود.”

از دیدگاه اشمیت، NSA زیاده‌روی کرده است. “ادعا می‌شود که NSA تماس‌های تلفنی ۳۲۰ میلیون نفر را به منظور یافتن ۳۰۰ نفر که احتمال دارد خطر به حساب بیایند جمع‌آوری کرده است. این دقیقا یک سیاست عمومی ناخوشایند… و شاید غیرقانونی است.” وی اذعان داشت “روشن است که در مواردی افراد خاطی وجود دارند اما دلیلی ندارد شما برای یافتن این افراد به حریم خصوصی تک تک شهروندان آمریکا وارد شوید.”

جای تعجب ندارد که دولت آمریکا با وی موافق نیست. در بیانیه‌ای که NSA هفته گذشته منتشر کرد، این سازمان قول داده است که “تمام فعالیت‌های خود را در مسیر قوانین اجرایی، مقررات و سیاست‌های تعیین شده هدایت کند و اظهارات مخالف زیانی جدی به ملت، متحدان و شرکای این سازمان و مردان و زنانی که آژانس امنیت ملی را تشکیل داده‌اند وارد خواهد آورد.”

علی‌رغم این ادعاها، نتایج بررسی منتشر شده در ماه آگوست سال جاری آشکار ساخت که این موسسه تقریبا ۳۰۰۰ بار در سال ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ قوانین را نقض کرده است.

با این وجود، کیت الکساندر مدیر کل NSA این ادعاها را که در ابتدا توسط ادوارد اسنودن مطرح شد رد کرده است. “می‌توانم بگویم که ما به واقع به سرورهای گوگل و یاهو دسترسی نداریم.”  اظهارات هفته گذشته ادعا نکرده بودند که NSA به سرورهای این دو شرکت دسترسی داشته است بلکه گفته شده بود این سازمان به ارتباطات بین سروری و اینترنت دسترسی داشته است.

گذشته از اعتراضات آقای اشمیت، وقتی پای صحبت از حریم خصوصی به میان می‌آید گوگل هم اعتبار تمام عیار ندارد. این شرکت آگاهانه در برنامه PRISM مربوط به NSA که اطلاعات را از روی تلفن‌ها و ایمیل‌های افراد جمع‌آوری می‌کرد شرکت کرده بود. این شرکت مدت‌ها در ایمیل دارندگان جی‌میل به دنبال کلمات کلیدی بود تا کاربران را به تبلیغات مناسب هدایت کند و ماه گذشته، این غول جستجو قوانین استفاده از سرویس‌هایش را تغییر داد تا بتواند از نام و تصویر شما در آگهی‌هایش هم استفاده نماید. می‌توان معقولانه مدل کسب‌و‌کاری گوگل را به این صورت تعریف کرد که به شما خدمات رایگان می‌دهد پس اجازه دارد چیزهای زیادی درباره شما بداند.

اریک اشمیت و گوگل، حتی اگر دست‌های خودشان هم به این موضوع آلوده باشد، دلایل خوبی برای عصبانیت از NSA دارند. سایر ما باید درباره این که گوگل درباره ما چه می‌داند، دولت آمریکا درباره ما چه می‌داند و اینکه این دو جریان عظیم اطلاعات چگونه با هم تلاقی می‌کنند، نگران باشیم.