زنگ سی‌شارپ – قسمت اول

نوشته مسعود درویشیان 18 ارديبهشت 1391

برنامه‌نویسان همیشه به‌دنبال راهی برای بهتر کردن کارایی، سودمندی و قابل‌ حمل بودن (استفاده در سیستم‌های عامل مختلف) برنامه‌های خود می‌گردند. بدین منظور همیشه دنبال ابزارهای زیادی هستند که از آن‌ها استفاده کنند. زبان‌های برنامه‌نویسی زیادی در دنیا وجود دارند اما تعداد اندکی از آن‌ها معتبر و عالی هستند. یک زبان برنامه‌نویسی عالی باید قدرتمند و در عین‌ حال انعطاف‌پذیر، نحو و گرامر (syntax) آن باید مختصر و مفید و در عین‌ حال واضح و روشن باشد.

شرکت مایکروسافت در ژوئن سال ۲۰۰۰ پلتفرم NET. و زبان برنامه‌نویسی #C (بخوانید سی‌شارپ) را به‌ دنیای برنامه‌نویسی ارائه داد.  مایکروسافت در مصاف با جاوا به‌دنبال ارائه یک زبان کامل بود که حضور جاوا را در این میدان خیلی کم‌رنگ‌تر کند که تا امروز به هدف خود بسیار نزدیک شده‌ است و توانسته گستردگی و مقبولیتی به‌مراتب بیشتر از جاوا نزد توسعه‌دهندگان نرم‌افزار پیدا کند.

سی‌شارپ مستقیماً از دو زبان خیلی موفق C و ++C گرفته شده است. نحو و گرامر (syntax) و بسیاری از کلمات‌کلیدی و عملگر‌های آن از زبان C و مدل شی‌گرایی آن از ++C تاثیر پذیرفته، این زبان همچنین به شدت از زبان‌های جاوا و دلفی مشتق شده است.

در طول تاریخ کامپیوتر، زبان‌های برنامه‌نویسی تکامل یافتند تا با تغییرات در زمینه‌ی کامپیوتر و همه‌ی تفکرات نوین در مورد برنامه‌نویسی منطبق شوند، همان‌طور که همه‌ی برنامه‌نویسان می‌دانند هیچ‌ چیز به‌مدت طولانی در دنیای برنامه‌نویسی ثابت باقی نمی‌ماند، سی‌شارپ هم از این قاعده مستثنا نبود و توانایی بالای خودش را در پاسخ‌گویی سریع به نیازهای برنامه‌نویسان نشان داد. از سال ۲۰۰۰ که اولین  نسخه‌ی سی‌شارپ (C# 1.0) منتشر شد تا به امروز که آخرین نسخه از سی‌شارپ (C# 4.0) منتشر شده ویژگی‌های بسیاری به آن افزوده شده است و در این مقالات سعی بر این است که از جدیدترین ویژگی‌ها در آموزش و مثال‌ها استفاده شود.

سی‌شارپ زبان برتر شرکت مایکروسافت و مادر زبان‌های برنامه‌نویسی NET. است. بر خلاف باور بعضی‌ها که تصور می‌کنند سی‌شارپ تنها برای محصولات خود شرکت مایکروسافت از جمله ویندوز، ویندوز‌موبایل و … است، سی‌شارپ به‌گونه‌ای طراحی شده که وابستگی به یک پلتفرم خاص را ندارد. شما با زبان #C می‌توانید برای سیستم‌های ‌عامل ویندوز، مکینتاش، ویندوزموبایل، آندروید، iOS، لینوکس و … نرم‌افزار تولید کنید کافی است یک سر به سایت mono بزنید و اطلاعات کامل در این مورد را بدست آورید. 

بدون شک تسلط و فراگیری زبان سی‌شارپ به‌منزله یک پتانسیل با ارزش بوده که ثمرات آن برای شما در آینده بیشتر هویدا خواهد‌شد. استاندارد بودن و وجود کتابخانه‌های مملو از کلاس‌های مفید به شما این اطمینان را می‌دهد که با یادگیری این زبان به یک توانایی فرامحیطی جدید دست پیدا خواهید کرد و بتوانید در سیستم‌های عامل‌ مختلف نرم‌افزار خود را تولید کنید و از برنامه‌نویسی لذت ببرید. اگر برای برنامه‌نویسی زبان سی‌شارپ را انتخاب کرده‌اید، انتخاب شما کاملاً صحیح است.  

در سری مقالات آموزشی «زنگ سی‌شارپ» در وبلاگینا، قصد مقایسه سی‌شارپ را با جاوا و دیگر زبان‌ها نداریم و تنها به آموزش این زبان می‌پردازیم به‌نحوی که برای شما مفید باشد. در این سری از مقالات آموزشی نیازی نیست از قبل شما با هیچ زبان برنامه‌نویسی آشنایی داشته باشید چرا‌که از ابتدا و صفر شروع خواهیم کرد اما در صورت آشنایی قبلی یادگیری برای شما آسان‌تر خواهد بود. لازم‌ به ‌ذکر است که در این مقالات، برنامه‌نویسی ما تحت محیط Console بوده و اگر شما مایل به یادگیری این زبان شیرین باشید و تمام قسمت‌های بعدی مقالات "زنگ سی‌شارپ" را دنبال کنید ما با مثال‌ها و تمرینات مختلف تا حد مقبولی به شما خوانندگان عزیز این زبان برنامه‌نویسی را آموزش می‌دهیم.

در قسمت‌های بعدی «زنگ سی‌شارپ» در وبلاگینا، با کد‌نویسی این زبان و محیط برنامه بیشتر آشنا خواهیم شد.


توجه: زین پس انتشار مقالات زنگ سی‌شارپ در وبلاگینا متوقف و از ابتدا در وب‌تارگت منتشر می‌شود و حدوداً تا صد قسمت همراه با دانلود مقالات در قالب فایل پی‌دی‌اف پیش خواهد رفت.